Φώτης Καρύδας : Ο επιστήμονας που έκανε την καρδιά μας να «χτυπήσει δυνατά»

ΥΓΕΙΑ
Φώτης Καρύδας : Ο επιστήμονας που έκανε την καρδιά μας να «χτυπήσει δυνατά»

Γράφει ο Φώτης Καρύδας ,

H Ελλάδα μπορεί να καυχιέται για τις πρωτιές των επιστημόνων της. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Πρωτονοτάριο που έκανε την καρδιά μας να «χτυπήσει δυνατά».
Ο νεαρός επιστήμονας, πήρε το βραβείο του καλύτερου νέου Ευρωπαίου καρδιολόγου ερευνητή για πρωτότυπη έρευνα και επιστημονική αριστεία στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο του 2022. Η έρευνά του εστιάστηκε στην πρόβλεψη κινδύνου αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς με αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια. «Είναι μια σχετικά σπάνια γενετική νόσος του καρδιακού μυός που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ως κοινή αιτία αιφνίδιου θανάτου σε φαινομενικά κατάλληλα νεαρά άτομα που συχνά πεθαίνουν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εξαίρετος νέος ερευνητής.
Και αν όπως λέει και ο ποιητής, το μεγαλειώδες στοίχημα της νέας γενιά είναι το άλμα της να είναι μεγαλύτερο από τη φθορά, ο Αλέξανδρος το κερδίζει με άνεση, και γίνεται και παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο για τους νέους μας. Γεννήθηκε στη Νάξο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα εργάζεται στο φημισμένο πανεπιστήμιο UCL του Ηνωμένου Βασιλείου ως ερευνητής πλήρους απασχόλησης αλλά και στο St Bartholomew’s Hospital στο Λονδίνο.
Είναι ζωτικής σημασίας πρότυπα αυτού του βεληνεκούς και της ποιότητας να προβάλλονται περισσότερο στις μέρες μας. Ετσι θα έρθουν σε επαφή με το ξεχωριστό έργο και παράδειγμά τους το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας και ειδικότερα οι νεότερες γενιές. Είναι αδιανόητο οι νέοι άνθρωποι σήμερα να μεγαλώνουν θαυμάζοντας trappers με χυδαίους στίχους και influencers που προάγουν την επιφανειακή ζωή. Ηρθε η ώρα ως κοινωνία να αναδείξουμε περισσότερο τις αξίες της εργατικότητας, του μόχθου, της ευγένειας, της καλοσύνης, της μόρφωσης και της αλληλεγγύης. Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στους νέους αλλά και στις επόμενες γενιές που έρχονται.
Η κοινωνία μας έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ανθρώπους σαν τον Αλέξανδρο. Να τους θαυμάζουμε και να γίνονται πηγή έμπνευσης ενός καλύτερου δικού μας εαυτού. Μέσα από τα κατορθώματα, τις ιδέες και τη συνολική στάση τους να μας οδηγούν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για την ίδια τη ζωή μας αλλά και να μας δίνουν την απαραίτητη δύναμη και ώθηση που χρειαζόμαστε για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας με θάρρος και ενθουσιασμό. Και να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά δυνατά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή